Kako zalivati biljke?

Potrebe jedne biljke za vodom zavisi od više faktora i na to pitanje se ne može dati tačan odgovor, zavisi od veličine saksije i biljke, vremenskih uslova da li je sunčano ili oblačno, godišnjeg doba a i od vrste cveća.

VEĆINA BILJKE NE TRPI SUVIŠE VODE, ZEMLJA TREBA DA JE VLAŽNA ALI NE I MOKRA.

Najbolja provera je ako površinski sloj suv,prstom proveriti vlažnost u dubljim slojevima zemlje,tek ako je suva i ovde onda zaliti. Zaliti dok voda ne izcuri kroz otvore na dnu saksije, jedino ako imate treset onda proverite da li je zemlja upila vodu, jer treset ima manu ako je suvlji, da voda samo protrči kroz saksiju.

Najkvalitetnija voda za zalivanje je KIŠNICA, može i bunarska voda, gradska se ne preporučuje zbog puno kamenca.

Jutarnje zalivanje je najbolje. Temperatura vode bi trebala da bude slična temperaturi vazduha, da biljka ne dobije šok od ledene vode. Najbolje prethodni dan da napunite kante za zalivanje.

Po suncu ne preporučuje se zalivati, da biljka ne dobije šok. Ako po vrućini zalijete jako biljku ona će se podpariti, što izaziva bolesti korena. Kad koren prestane da radi, biljka istruli i propadne. Naravno, ako je biljka svenuta bolje zaliti i skloniti sa sunca dok se ne povrati, nego da stoji svenuta na suncu.

Ako uveče zalivate i voda ostane na listovima i to će vam izazvati bolesti.

Back to top