Japanska trešnja

U Japanu postoji izreka da jedan celi život nije dovoljan da se pronađe idealan trešnjin cvet, jer su po lepoti svi savršeni. Japanska trešnja ili na japanskom „sakura“ odličan je izbor za dekoraciju vašeg vrta.

Japanska trešnja je listopadno drvo poreklom iz Japana, Koreje i Kine. Pripada familiji Rosacea. U svetu je poznata i po nazivima kao što su Azijska ili Orijentalna trešnja. Predstavlja drvo široke krošnje, visine od 8 do 12m, širine do 5m, vrlo je otporno i dugo traje. Cveta tokom aprila meseca, pre listanja. Cvetovi su roze ili bele boje. Trešnjin cvet je karakterističan po tome što kada pada, svi cvetovi opadaju odjednom.

Japanska trešnja se koristi samo kao ukrasno drvo, nema prehrambenu vrednost iako neki od varijeteta daju tamne plodove – trešnje.

Samo trešnjino drvo zbog svoje veličine traži dosta prostora, traži sunce i ne mnogo plodnu zemlju, i preporučljivo ju je saditi tako da bude usamljeno, da bi došlo do izražaja pri cvetanju. Pored toga što njeni cvetovi tako lepo izgledaju, oni i veoma prijatno mirišu čime privlače pčelice koje ih oprašuju.

Ovo ukrasno drvo voli sunčana staništa i toleriše sve tipove zemljišta. Dekorativna je vrsta, i često se koristi u drvoredima, ali i kao samostalno drvo.

U Japanu je ovo jedna od najcenjenijih biljnih vrsta pa o lepoti njenih cvetova dovoljno govori stara japanska izreka koja kaže: „Možda jedan celi život nije dovoljan da se pronađe idealan trešnjin cvet?!“.

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet i simbol sreće. Zbog toga, već hiljadama godina stara tradicija, koja se naziva ohanami, što na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvet, i dan danas živi u toj zemlji. Vreme kada cveta trešnja označava jedno od vrhunaca japanskog kalendara i predstavlja početak proleća.

U vreme cvetanja trešnje, svi pričaju samo o tome. Na radio i televizijskim stanicama se jedan deo programa odvaja za davanje detaljnog izveštaja o njenom cvetanju, a i novine su preplavljene slikama tog cveta. Cvetanje trešnje predstavlja prekretnicu u životima Japanaca svake godine. Tada počinje školska godina za đake, ali i fiskalna godina za privrednike. S obzirom na to da se veruje da cvet trešnje svima donosi uspeh, mladenci, za sreću, piju čaj od trešnjinog cveta, a porodice provode ceo dan ispod procvetale trešnje.

Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote.

U Japanu je cvetu trešnje posvećeno nebrojeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Pretpostavlja se da u Japanu ima više od milion stabala te biljke.

Izvor: Beta

Back to top