Najlepše cveće za poklon bukete

Najlepše cveće za poklon bukete

Koji buket cveća pokloniti za rođendan?

Rođendan je vedar praznik koji je svima uvek drag. Ni jedna čestitka na ovoj divnoj proslavi neće biti potpuna bez šarenog, jarkog buketa cveća. Za rođendan se može pokloniti bilo koje cveće. Glavno je da buket bude ekskluzivan i govori bez reči!

Koje cveće pokloniti za rođendan?

Izbor buketa za rođendan je individualna stvar. Morate se osloniti na svoj ukus, na ukus najmilije osobe, kao i na finansijske mogućnosti. Ako ne veruje u moć cveća, tada trebate razmotriti šta biljke govore na “jeziku cveća”:

 • tulipani su znak ljubavi, nežnosti i obožavanja, darujte ih najmilijoj osobi kojoj želite iskrenu sreću
 • eustoma ili japanske ruže – simbol šarma, sanjivosti i promišljenosti, laganog i neupadljivog cveća bez posebnog nagovještaja
 • gerberi – zadivljujuća raznobojna „sunca“ koja u život unose toplinu i svetlost, daju se s daškom radosti i zabave
 • orhideje – daruju se u znak poštovanja, smatraju se simbolom luksuza i uspjeha u svim naporima
 • krizanteme su univerzalno cveće, prikladno kao poklon i baki i devojci, simbolizuju mladost, energiju i dobro zdravlje
 • kale su simbol odanosti, samopouzdanja, snage, stoga se daju stvarnim vođama i ljudima snažnog karaktera
 • ljiljani – znak čistoće i nevinosti (u evropskim zemljama), koji također simboliziraju mir, spokoj i prosperitet, daju se uglavnom za godišnjice i posebne događaje
 • narcisi – imaju dvojako značenje, odražavaju snažnu, neovisnu ličnost darioca, simboliziraju interes, stoga se daju potencijalnim srodnim dušama (s kojima biste želeli uspostaviti vezu).

Izbor cveća na osnovu horoskopa

Da bi se cvet svideo na podsvesnom nivou, mora odgovarati horoskopskom znaku najmilije osobe. Na primer, ovnu će se svideti svetlije nijanse: crvene, narančaste, žuta. Prikladno cveće će biti ruže, ljiljani, božuri.

Bik voli jednostavno, ali izdržljivo cveće. Oni su ti koji ističu karakter predstavnika ovog znaka. Biku se mogu darivati đurđevak, jorgovan, magnolija. Dugo će ih oduševiti svojom aromom i trajnošću.

Blizanci više vole egzotične biljke i neskladne kombinacije. Svakako će im se svidjeti kale, orhideje, anthuriumi, gusmanije. Buket možete dopuniti suvim cvećem ili slatkišima.

Za Rakove će tulipani biti najbolji poklon. Sve biljke s nežnim pupoljcima i debelim stabljikama pogodne su za njih. Zauzvrat, Lavovi više vole cveće s profinjenim pupoljcima i tankim lišćem(krizanteme i kamilica).

Djevice se mogu usrećiti ljiljanima i zvončićima. Vaga – ruže svetlih, nežnih nijansi. Škorpioni će voleti karanfile i gerbere. A za strelca možete odabrati bilo koje biljke, glavno je da su boje ljubičaste.

Jarci će biti oduševljeni tamnim, bordo, plemenitim ružama. Najizbirljivije u bojama su vodolije. Biće srećni sa bilo kojim buketom. S druge strane, ribe gaje strast prema biljkama u saksiji. Zbog toga im se ne sme darivati rezano cveće.

Rezano cveće ili biljka u saksiji?

Zapravo nije važno kakvo cveće pokloniti za rođendan – rezano ili u saksiji. Međutim, odabirom biljke u saksiji dobijate sjajan celovit poklon koji će usrećiti vašu najmiliju osobu. Uz cveće u saksiji može se pokloniti i lepo piće ili ukusan slatkiš. Rezano cvijeće nije obavezujuće. Sa cvećem u saksiji je druga priča – njega posle treba negovati. Biljka zatvorenog korijena najbolja je opcija za osobu kojoj nedostaje briga i odgovornost. Cveće u buketu pre ili kasnije uvene i uvene. Ali biljka u saksiji cveta će više puta.

Cvetni bonton

U prošlosti su se svaki pokreti neke osobe ocenjivali prema standardima bontona. Sada se tim pravilima ne pridaje velika važnost. Ali neki pojedinci ostaju verni tradiciji. Prilikom odabira buketa za rođendan, morate uzeti u obzir sledeće važne činjenice:

 • mladim damama je poželjno davati cveće nežnih nijansi – ružičaste, lila, bež
 • jarke boje treba sačuvati za voljene žene, jer one nagovještavaju strast i napredak prema romansi
 • starijim damama ne bi trebalo davati zatvorene pupoljke (to se smatra neprikladnim i nepristojnim)
 • deci je poželjno darivati cveće sa malim pupoljcima

Cveće je simboličan rođendanski poklon. Stoga veličina buketa nije previše važna. Ali ako želite impresionirati slavljenicu do srži, onda biste trebali pokloniti 101 ružu. Takav će se poklon sigurno dugo pamtiti i neće ostati bez pažnje.

Izvor: Pokloni za najmilije

Back to top