Magnolija

Ukrasno drvo magnolija

Veliki, mirisni, beli cvetovi su samo početak lepote magnolija drveta (Magnolia grandiflora). Ovo atraktivno drvo takođe ima sjajne, tamno-zelene listove i veliku mahunu egzotičnog izgleda koja se otvara u jesen i otkriva svetlo narandžasto-crvene bobice u kojima uživaju ptice i druge divlje životinje. Magnolija drvo se uzgaja širom sveta u parkovima i vrtovima.

Magnolija biljka je poreklom iz istočne Azije i sa Himalaja, istočne Severne Amerike i Centralne Amerike. Ukrasno drvo magnolija može narasti i do 5 metara u visinu. U zavisnosti od vrste, magnolije mogu biti zimzelene, polu-zimzelene ili listopadne. Neke od listopadnih vrsta cvetaju u rano proleće pre nego što drvo razvije listove. Zimzelena magnolija cveta u junu i julu, a može cvetati i duže.

Jedna od teškoća kod uzgoja magnolije je kontrolisanje velikog, hrskavog lišća koje neprestano pada sa drveta.

Sadnja magnolija

Sadnja magnolije se po pravilu sprovodi u aprilu mesecu. Zemljište za sadnju obavezno mora biti plodno, bogato humusom, blago kisele pH reakcije, duboko, umereno vlažno, a krečno zemljište ne dolazi u obzir. Pre sadnje bi bilo dobro da zemljište pomešate sa tresetom. Presađivanje magnolije se vrši na sunčanom mestu, koje je zaštićeno od vetra, a najbolje je da to bude neko mesto pored kuće. Za sadnju koristite sadnice magnolije visoke do 2 m. Posadite ih plitko i zaspite ih malčem. nemojte kopati oko magnolije, niti saditi druge biljke. Posle sadnje je samo dobro zalijte.

zimzelena magnolija

Uzgoj magnolija

Uzgoj magnolije treba da se obavlja na mestu sa ‘’pristojnom’’ osunčanošću. Magnolija voli puno sunce, ali je može zadovoljiti i blaga senka. Takođe, ovo mesto bi trebalo da ima dovoljno prostora za rast drveta magnolije u svojoj punoj prirodnoj visini.

Uverite se da je zemlja dovoljno plodna. Magnolije vole blago kisela zemljišta sa puno humusa i vlage.

Iako seme magnolije može da se kupi, možete ga pokupiti oko magnolija drveta. Kada imate seme magnolije, oljuštite njegovu spoljnu ljusku. Stavite semena u posudu sa toplom vodom preko noći da omekšaju. Nakon toga, trebalo bi zaseći seme, što će olakšati ukorenjivanje kada dođe do sadnje. Drvo magnolija zahteva dugo vremena za rast, tako da ne očekujte brze rezultate.

Posebno je važno da se mlado drveće dobro zalije dok ne postane uspostavljeno. Prihranite magnoliju kada cvetni pupoljci počinju da bubre, sa spororazlagajućim đubrivom. Mladim biljkama magnolije je neophodno zaštititi koren od smrzavanja preko zime.

Razmnožavanje magnolija

Razmnožavanje magnolije se može sprovesti vegetativnim putem (uz pomoć reznica ili položenica), ali i uz pomoć njenog semena.

Nakon pucanja plodova magnolije, primetićete njeno seme kako visi sa grana na određenim nitima. Inače, seme magnolije je svetlo crvene do narandžasto crvene boje. Sejanje se obavlja na jesen, pri temperaturi do 5 C, ali preporučujemo sejanje na proleće zbog opasnosti od mraza. Seme magnolije treba postaviti plitko, na dubini od 1 cm, i redovno ga zalivajte do nicanja.

Razmnožavanje reznicama se sprovodi uz pomoć reznica dugih 8-10 cm, uzetih u julu mesecu. Reznicama magnolije je potrebno ukloniti lišće i onda ih zabosti u pesak. Nakon formiranja korena, magnolija se presađuje u saksiju.

Razmnožavanje položenicama se obavlja u rano leto, tako što se položenice biljke ukorene u mešavinu jednakih delova baštenske zemlje, treseta i peska. Možete čekati i do 18 meseci, pa se potom sprovodi odvajanje od matične biljke.

magnolija rezidba

Rezidba magnolije

Rezidba magnolije je još jedan faktor osnovne nege magnolija drveta. Orezivanje magnolije treba sprovoditi polako i sa puno pažnje.  U kasno proleće, posle cvetanja magnolije, uklonite oštećene i isprepletene grane. Rane zarastaju sporo, pa zato svedite orezivanje na minimum. Orezivanje se odnosi na redukciju vrhova grana. Iako može zvučati kontradiktorno, ovo zapravo podstiče rast novih cvetova i to će učiniti da vaše drvo raste brže.

Izbegavajte orezivanje zrelog drveća. Preterano orezivanje zrelog drveća može biti fatalno za njegovo postojanje.

Back to top