Višegodišnje cveće za dvorište

Višegodišnje cveće za dvorište

Višegodišnje cveće za dvorište koje je lako za održavanje

Ovo cveće uopšte nije zahtevno, a vaša bašta će izgledati prelepo

Dolazi nam lepo vreme, april je pravo vreme za obnavljanje i negovanje bašte. Bilo da ste početnik u baštovanstvu ili ne, normalno je da želite biljke u vašem dvorištu koje će godinama ostati zdravo i koje ne zahteva previše održavanja. Cveće za dvorište treba da bude izdržljivije od onog koje držite na terasi ili u kući, zato što će biti izloženo svim vremenskim prilikama, ne možete ga prosto skloniti.

Zato smo za vas odabrali najizdržljivije biljke koje će istovremeno ulepšavati vaše dvorište, ali koje neće iziskivati previše vašeg vremena. Odnosno da bam bude dovoljno da ga zalijete s vremena na vreme, stavite đubrivo, okopate ili ošišate.

Svakako morate se malo potrudite oko vaše bašte ako želite da lepo izgleda i ako želite da uživate u njoj, naročito u prolećnim i letnjim mesecima. Zato ako već uzgajate cveće u dvorištu, baštovanstvo je vaš hobi. Evo koje biljke će vam sigurno uspeti, bez da previše vremena provedite u održavanju bašte, nego uživanju u njoj.

1) Narandžasta crnooka suzana

Da, na prvi pogled naziv ove biljke zvuči mlo neobično. Naziv biljke jeste crnooka suzana, a vrsta koju vam preporučujemo za cveće za dvorište jeste narandžaste boje.

Prema našem sujeverju, ova biljka čuva od uroka. Zove se crnooka suzana zato što se u sredini biljke nalazi crno oko, a okolo su naradžaste latice. Tako da kad gledate iz daleka izgleda da vas posmatra oko.

Ova biljka voli mnogo sunca, te je možete bez straha držati na direktnom suncu. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da je ne zasadite na promaji, jer veoma loše podnosi strujanje vazduha i postoji mogućnost da će vam uvenuti.

cveće za dvorište
Foto: pixabay/MabelAmber

Raste u žbunu i krasiće vaše dvorište svojim prelepim cvetovima od leta do jeseni. Kada je letnja žega, potrebno je obezbediti joj više vode kako biste je zaštitili od sunca.

2) Sedumi – odlična biljka za početnike

U baštovanstvu se smatra da su sedumi imaju najlepše cvetove koje zahtevaju najmanje nege. Zaista, uspeh je ako vam pože za rukom toliko da zapostavite ovu biljku da ona uvene, jer to znači da na nju niste obraćali ni malo pažnje.

Postoji veliki broj vrsta seduma, te možete birati cvet koji se vama najviše dopada i koji će se najlepše uklopiti u aranžman vaše bašte. Pored toga ovo višegodišnje cveće za dvorište se koristi i u lekovite svrhe. Njegovi listovi se stavljaju na pliće povrede ili udarce jer ubrzavaju zarastanje.

Foto: pixabay/zimt2003

Sedum možete zasaditi i na osunčanom mestu, a dobro će da podnese i ako je u polu senci, samo ga nemojte zasaditi u potpunoj senci jer neće dobro podneti hlad. Ovoj biljci treba mnoštovo sunca. Bolje podnosi sušne periode, nego kišne.

Toliko su lake za održavanje da same rastu na bilo kakvom zemljištu, rastu čak i iz šupljina u betonu ili između kamenja. Izbegavajte preterano zalivanje, tako ćete im naškoditi. Obično im je dovoljna samo kišnica za zdrav rast, a preporučuje se zanimanje ako je naišao period suše.

3) Žalfija – lekovito cveće za dvorište

Ako ste ljubitelj narodne medicine i ako volite biljke koje imaju lep izgled, a lake su za održavanje – žalfija je definitivno dobar izbor za vas. Ova biljka je 3 u 1 što se tiče svih uslova koje ispunjava.

Ovo je cveće za dvorište koje voli sunce, tako da ga možete slobodno zasaditi na osunčanom delu dvorišta. No, ako želite žalfiju koja ima divne cvetove, preporučujemo vam vrstu koja se ne koristi u svrhe lečenja, već se neguje samo zbog njenog izgleda – u pitanju je ukrasna žalfija, odnosno salvija.

Cveće za dvorište
Foto: pixabay/Couleur

Tolerišu sušu i jako sunce, ali teže podnose veoma kišne periode, tako da ih nemojte preterano često zalivati. Cvetaju od sredine leta i traju nekoliko nedelja. U ostatku godine su u stanju mirovanja, a rastu nekoliko godina.

No, ako više volite biljke koje će imati cvetove od proleća do jeseni, preporučujemo vam neku drugu vrstu biljke koju biste mogli gajiti u vašem dvorištu.

4) Lavanda – aromatična biljka sa kojom nikada nećete pogrešiti

Lavanda cveta tokom leta u periodu od nekoliko nedelja. Polja lavanda su toliko lepa i tako divno mirišu da su postala omiljene lokacije za pravljenje lepih fotografija.

Ovo ljubičasto višegodišnje cveće za dvorište je mnogima omiljena ukrasna biljka. Nije preterano zahtevna ni što se tiče kvaliteta zemljišta, niti zalivanja, veoma je zahvalna za uzgoj pa se zato smatraju izuzetno ekonomičnim.

Foto: pixabay/freddieragaas

Lvanda raste u žbunu, obično visine oko metar i ima veoma karakterističan miris koji je se stvara usled eteričnih ulja kojih u lavandi ima u obilju. Ovo je odlično cveće za dvorište koje voli sunce, kome uz redovno zalivanje ne smetaju ni najjače temperature, jer ovo je tipična tropska biljka.

Dakle, lavanda će obožavati sunce, samo je nemojte saditi na prostorima gde duva vetar, on uopšte ne prija ovoj biljci. Odlično uspeva na našim prostorima zato što u periodu mirovanja zimi može izdržati i temperature do -20 stepeni.

5) Lepa kata za lepu baštu

Sad je pravo vreme da se sadi ovo specifično cveće koje cveta u kasno leto i u jesenjem periodu. Kada latice cveća počnu da opadaju i lišće da se suši, tada će lepa kata da ulepša vašu baštu, jer cveta, baš u tom periodu.

Ovo cveće za dvorište koje voli sunce je prepoznatljivo po svom zvezdastom obliku i ljubičastim cvetovima – iako je to samo jedna vrsta ovog cveta. Aster je drugi naziv za lepu katu koja se može naći u roze, ljubičastoj, crvenoj ili beloj boji.

Cveće za dvorište
Foto: pixabay/Shirley810

Visina cveta zavisi od vrste za koju se odlučite, može rasti do 20 centimetara, ali i preko metar. Ljubičasta lepa kata obično raste od 20 centimetara do 40.

Lepa kata obožava sunce, treba joj što više sunca tokom cele godine, ali to ne znači da nije izdržljiva, cvetovi mogu opstati i pod slabim mrazom s početka jeseni. Nije joj neophodna preterana pažnja, samo redovno zalivanje, naročito u periodima letnje žege.

6) Božur – cveće za dvorište koje cveta u maju

Božur je prelep cvet koji potiče iz Kine gde je krasio bašte carskih vrtova. Ono što je sigurno jeste da će ovaj cvet dati prelep izgled vašoj bašti, za koju god boju cveta da se odlučite.

Cveta od kasnog proleća i cvet zadržava se do sredine ili kraja leta. Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom zasađivanja jeste da ovoj biljci treba blaga senka. A uz to dajte joj mnogo mesta za rast i nemojte planirati da ćete je presaditi u budućnosti jer to veoma loše podnosi. Tako rizikujete da biljka ne cveta sledeće godine.

Cveće za dvorište
Foto: pixabay/Lolame

Ako primetite da se na božuru nalaze mravi, nemojte se brinuti, neće naškoditi biljci, tu su samo da pokupe nektar. No, ako primetite biljne vaši ili neke druge sitne insekte biće potrebno da je zaštitite insekticidom.

Najbolje raste u polu vlažnim, polu peskovitom zemljištu, ali nije previše zahtevan. Nemojte ga saditi na direktnom suncu, najviše voli blagu senku, treba ga više zalivati u letnjem periodu, jer teže podnosi najveće vrućine. Ako se izlaže direktnom suncu mogu se pojaviti opekotine na laticama cveta i na lišću, čime će se znatno ubrzati njegovo sušenje.

Ako volite višegodišnje cveće za dvorište to znači da baš volite da uzgajate biljke. Ako želite da vam bude lepo dvorište, onda treba da vam bude lepa i terasa.

Izvor: https://objektiv.rs

Back to top