Calceolaria

Calceolaria

Neobičan cvet koji liči na cipelicu

Rod Calceolaria iz porodice zevalica (Scrophulariaceae) sadrži oko 300 vrsta jednogodišnjih, dvogodišnjih zeljastih i višegodišnjih grmolikih biljaka, od kojih su neke i penjačice.

Ova biljka dolazi iz Južne Amerike, a ime roda potiče od latinske reči calceolus, što znači cipelica ili papučica, pa je tako ova zanimljiva žbunasta biljka dobila ime po naduvenim cvetićima koji podsećaju na papučice.

Kalceolarija ima više vrsta koje raspoznajeno po boji njenih cvetova, od kojih su neki prskani, a neki prugasti.

Ima ih obično tamno-žutih, belih i crveno-pegavih. Cvet se javlja pojedinačno ili u grupi od nekoliko do mnogo cvetova. Sastoji se od dve usne, gornja nalik na balon je mala, a donja je veća i obešena.

Cveta od februara do aprila, pa će svaki prostor ispuniti jarkim bojama svojih neobičnih cvetova. Gaji se u vrtovima kao baštenska biljka, često u kombinaciji sa drugim biljkama u saksijama, žardinjerama i visećim korpama na terasama i balkonima.

Otpornije vrste su idealne za kamenjare, a novouzgojeni hibridi se gaje kao sobne biljke.

Kalceolarija sporo raste. Visina i širina kalceolarije je najčešće 20 do 30 cm. Neke vrste mogu da porastu u visinu i 50 do 60 cm.

Kao sve ostalo baštansko cveće, i kanceolariju treba izneti na terasu vašeg kada ćete je staviti na mesto koje je najviše zaklonjeno od sunca. Vole vlažan vazduh, ali ih ne smete orošavati da ne bi istrulile.

Zalivajte ih pažlivo i umereno.

Važno je da se zemlji obezbedi visoka vlažnost. Ali istovremeno je zabranjeno prskanje biljke, jer kapljice vode lako oštećuju listove.

Kalceolaria voli svetlost, ali ne postavljajte na direktno sunčano svetlo. U jesen i zimu, sa nedostatkom sunčeve svetlosti, neophodno je stvoriti veštačko osvetljenje pomoću fluorescentne lampe.

Back to top