Šta je šta

Šta je šta

Šta je parfem, šta kolonjska, a šta toaletna voda

Mogli biste pomisliti da je razlika između parfema i kolonjske vode to kome je namenjena, no, stvarnost je malo suptilnija. Pojednostavljeno, generalno govoreći, svi mirisi jesu jedno te isto, ali su ime dobili na osnovu koncentracije ulja u alkoholu i vodi.

„Miris“ je opšti, uniseks izraz za sve što miriše dobro, odnosno za sve što sadrži neku količinu mirišljavog ulja razređenog u alkoholu i vodi. U zavisnosti od koncentracije dobija različito ime:

– Eau fraiche – trajanje manje od sata. Ovo je najrazređenija verzija mirisa, obično s jedan to tri procenta parfemskog ulja u alkoholu i vodi.

– Eau de Cologne – trajanje oko dva sata. Najstariji izraz za parfem, korišćen u Severnoj Americi za muške mirise. Lak, svež i voćan, obično ima od dva do četiri procenta parfemskih ulja u alkoholu i vodi. Najviše se koristi za mirise za mlade ljude.

– Eau de toilette – trajanje oko tri sata. Laka mešavina u spreju s pet do 15 procenata mirišljavog ulja rastvorenog u alkoholu.

– Eau de parfum– traje pet do osam sati. Istorijski gledano bez ograničenja na polove, koristi se kao oznaka i za muške i za ženske mirise. Sadrži 15 do 20 procenata čistog parfemskog ulja.

– Perfume – traje do 24 sata. Iskvarena verzija latinske fraze per fumum (kroz dim). Najkoncentrisaniji i najskuplji parfem. Blago masniji, parfem je sastavljen od 20 do 30 procenata mirišljavog ulja.

Ovo je korisno znati i može zasigurno pomoći pri kupovini ukoliko tragate za nečim što je malo lakše i što neće trajati koliko i dugi letnji dani ili pak nešto će se osećati tek kao nota dok ste napolju ili u provodu cele noći.

Note i trajanje
Trajanje parfema može se podeliti u tri vremenska odeljka u zavisnosti od brzine isparavanja.

Top nota jeste početni, lakši miris parfema koji prvi stiže do nosa. Njegovo je trajanje od petnaest minuta do dva sata. To su različiti cvetni i voćni mirisi, morske note i neki začini.

Srednja nota ističe glavne elemente mirisa. Ta se nota razvija pošto osnovna nota ispari i može potrajati tri do pet sati nakon raspršivanja.

Osnovna nota vezuje miris za kožu. To je „teži“ miris koji osetite nakon nekog vremena. Osnovne note čine temelj parfema i određuju koliko će dugo on trajati na koži. Osnovna se nota može osetiti pet do deset sati nakon nanošenja. Tipične osnovne note parfema jesu miris sandalovine, miris biljke Chrysopogon zizanioides, vanile, katrana, kože, dima, duvana i muskatnog oraščića.

Kako odabrati pravi parfem
Naučne studije ukazuju da pojedinac treba da bira parfem koji se najbolje slaže s prirodnim mirisom njegovog tela. Ne dopustite drugima da biraju za vas. Umesto toga, nametnite im svoj sud.

Ne birajte nasumično i ne kupujte parfeme na osnovu nečje preporuke. Treba da testirate da li se parfem slaže s prirodnim mirisom vašeg tela. Parfimerije su prikladna mesta da isprobate različite uzorke, ali nemojte kupovati pre nego što budete sigurni u svoj izbor. Takođe, ne treba probati više od četiri parfema odjednom, dva su idealan broj.

U videu možete pogledati detaljnije informacije pre svega o nijansama muških parfema, ali informacije će biti korisne svakom.